Voor iemand anders aanvragen?

Een Gemeentepolis is een verzekering via de gemeente. Deze is meestal voordeliger dan een normale zorgverzekering. Personen met een minimum inkomen (vanaf 18 jaar), chronische ziekte en beperking komen in aanmerking voor een Gemeentepolis. Wil je iemand helpen met het aanvragen van een Gemeentepolis? Dat kan via Gezondverzekerd.nl.

Wie mag aanvragen?

DSC1838 evelien 33 alleenstaande moeder bw

Binnen je (vrijwilligers)werk kan je te maken krijgen met iemand die in aanmerking komt voor een Gemeentepolis. Als je diegene wilt helpen met het aanvragen van een Gemeentepolis dan is dit natuurlijk mogelijk.

Let er bij het aanvragen van een Gemeentepolis op dat je de gegevens gebruikt van de persoon voor wie je het aanvraagt. Hier moet je toestemming voor hebben van de persoon in kwestie. Er wordt tijdens het aanvraagproces onder andere gevraagd naar het burgerservicenummer (BSN) en het jaarlijkse inkomen. Ook kan het zijn dat er wordt gevraagd naar eventuele schulden en de zorgvraag. Houd hier rekening mee als je begint met de aanvraag.


Aanvragen van een Gemeentepolis kan alleen via Gezondverzekerd.nl


Persoonlijke gegevens

Het kan voorkomen dat je tijdens de aanvraag voor jouw cliënt of degene die jij helpt, ook antwoord moet geven op persoonlijke vragen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om schulden, maar ook over de individuele zorgvraag. Houd hier rekening mee voordat je een aanvraag start.

Er wordt ook gevraagd naar een e-mailadres. Mocht degene voor wie jij een Gemeentepolis wilt aanvragen geen e-mailadres hebben, dan mag je jouw eigen e-mailadres invullen. De digitale correspondentie komt dan bij jou terecht.

Heeft de aanvrager kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Dan worden deze automatisch meeverzekerd met de ouder(s). Kinderen ouder dan 18 jaar kunnen hun zorgverzekering zelf afsluiten. Via Gezondverzekerd.nl check je of zij ook in aanmerking komen voor een Gemeentepolis.

Hoe vraag je een Gemeentepolis voor een ander aan?

Als je een Gemeentepolis aan wilt vragen dan doe je dit via de beginpagina van Gezondverzekerd.nl. Zoek op de desbetreffende gemeente (waar degene voor wie jij de aanvraag doet in woont) en doorloop daarna alle stappen die worden aangegeven.


330 gemeenten in Nederland bieden de Gemeentepolis aan.


Wat gebeurt er na de aanvraag?

Wanneer je een Gemeentepolis voor iemand anders hebt aangevraagd, gaat de desbetreffende gemeente en / of zorgverzekeraar jouw aanvraag beoordelen. Er wordt dan geanalyseerd of de aanvrager daadwerkelijk recht heeft op een Gemeentepolis.

  • Wél recht op een Gemeentepolis
    Als blijkt dat de aanvrager wél recht heeft op een Gemeentepolis, dan krijgt degene per email of per post een polis toegestuurd.
  • Geen recht op een Gemeentepolis
    Als blijkt dat de aanvrager géén recht heeft op een Gemeentepolis, dan krijgt diegene dit te horen via zijn of haar gemeente.
  • Achteraf geweigerd
    In een enkel geval kan het voorkomen dat de zorgverzekeraar een aanvraag in eerste instantie heeft goedgekeurd, maar dat de gemeente de aanvraag achteraf afkeurt. Als dit gebeurt, communiceert de gemeente dit met de aanvrager.
GV home 1

Wanneer gaat de zorgverzekering in?

Is de persoon voor wie de zorgverzekering wordt aangevraagd al verzekerd bij de zorgverzekeraar die samenwerkt met de gemeente? Dan mag er ook een Gemeentepolis aangevraagd worden. Als je dit aanvraagt, gaat deze zorgverzekering de volgende maand vaak al in.

Vraag je de Gemeentepolis aan, maar betekent dit er moet worden overgestapt van zorgverzekeraar? Dan gaat de Gemeentepolis pas in per 1 januari, dus het nieuwe jaar.

Contact

Als je vragen hebt over het aanvragen van een Gemeentepolis voor iemand anders of als je meer informatie wilt, dan kan je contact opnemen met Gezondverzekerd.nl via ons contactformulier. Vragen die beantwoord moeten worden door een gemeente of een verzekeraar, sturen wij door.

Je mag ook direct contact opnemen met de desbetreffende gemeente of zorgverzekeraar van de gemeente. Contactgegevens vind je rechtsboven de informatiepagina nadat je hebt gezocht op de desbetreffende gemeente.