Bekijk welke zorgverzekeringen, of energiecontracten jouw gemeente aanbiedt.

Minimum inkomen

4 minuten leestijd |

De Gemeentepolis is een zorgverzekering voor mensen met een minimum inkomen. Maar wat wordt er verstaan onder een minimum inkomen? En hoe weet jij of je in aanmerking komt voor een Gemeentepolis? Op deze pagina geven we hier uitgebreid uitleg over.

Wat is een minimum inkomen?

Als je een minimum inkomen hebt, dan betekent dit dat jouw inkomen rond het sociaal minimum ligt. Het sociaal minimum is het bedrag dat je minstens nodig hebt om van te leven. Het sociaal minimum hangt af van jouw leeftijd en leefsituatie. Dit is dus voor iedereen anders. Het sociaal minimum wordt vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Een laag inkomen = gelijk aan het sociaal minimum.”

Wanneer kom je in aanmerking voor de Gemeentepolis?

Om een Gemeentepolis te krijgen via jouw gemeente, mag je inkomen niet hoger zijn dan een specifiek bedrag. Dit heeft te maken met de ‘bijstandsnorm’. Als jouw inkomen per maand hoger is dan bijvoorbeeld 110% of 120% van de bijstandsnorm, heb jij geen recht op een Gemeentepolis. Als je daaronder zit dus wel! Elke gemeente hanteert hier een andere norm voor.

Hoe is dit bij mijn gemeente geregeld?

  • Op de homepage zoek je of jouw gemeente een Gemeentepolis aanbiedt.*
  • Onder “Kom ik in aanmerking” lees je aan welke norm jij moet voldoen om een Gemeentepolis af te mogen sluiten.


*Staat jouw gemeente niet tussen de lijst van deelnemende gemeenten? Dan biedt jouw gemeente geen Gemeentepolis aan via Gezondverzekerd.nl. Neem dan zelf contact op met jouw gemeente om te ontdekken of zij op een andere manier hulp bieden.

Vermogen

Soms wordt er bij de aanvraag van een Gemeentepolis gevraagd naar je vermogen. Vermogen is de waarde van alles wat je hebt, min jouw schulden. Om een Gemeentepolis aan te vragen, mag jouw vermogen niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. De regels hiervoor zijn bij elke gemeente anders. Wanneer je een Gemeentepolis aanvraagt ontdek je welke regels er van toepassing zijn voor jou.

Betalingsachterstand

Heb je een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar waar je nu bent verzekerd? Dan is het soms niet mogelijk om een Gemeentepolis af te sluiten. Neem contact op met jouw gemeente om te ontdekken hoe dit geregeld is voor jou.

Voorbeeld

Neem bijvoorbeeld Els: ze is een alleenstaande vrouw van 32 jaar en woont in Amersfoort. Sinds ze is ontslagen en geen nieuwe baan meer kan vinden, ontvangt ze een uitkering. De bijstandsnorm in de gemeente Amersfoort is 120%. Ze krijgt per maand € 1.236,50.

Ze wil weten of ze een Gemeentepolis kan aanvragen. Ze wil namelijk minder betalen voor haar zorgverzekering. Ze heeft geen betalingsachterstand bij haar zorgverzekeraar.

Ze gaat naar de homepage van Gezondverzekerd.nl en zoekt op haar gemeente.

Gemeente zoeken op Gezondverzekerd.nl

Als ze naar de pagina gaat van de gemeente Amersfoort komen de zorgverzekeringen in beeld. Bovenaan de pagina’s wordt extra uitleg gegeven.
 

Extra informatie per gemeente op Gezondverzekerd.nl

Onder “Kom ik in aanmerking” ziet Els dat haar inkomen niet hoger mag zijn dan 120% van de bijstandsnorm. Dat zit bij haar dus goed. Ze heeft ook geen betalingsachterstand bij haar huidige zorgverzekeraar. Dit betekent dat ze dus recht heeft op een Gemeentepolis en er een mag aanvragen.

Vragen?

Heb jij een minimum inkomen of denk je dat je daar in de buurt zit? Dan heb je waarschijnlijk recht op een Gemeentepolis, de voordelige zorgverzekering via jouw gemeente. Ontdek welke zorgverzekering er voor jou is op onze homepage.

Wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met jouw gemeente. Wanneer je naar de pagina gaat van jouw gemeente, vind je contactinformatie rechtsboven. Ook mag je contact opnemen met Gezondverzekerd.nl. Wij zorgen ervoor dat jouw vraag bij de juiste instantie terecht komt.