Bekijk welke zorgverzekeringen, of energiecontracten jouw gemeente aanbiedt.

Ik heb een beperking

3 minuten leestijd |

De Gemeentepolis is voor mensen met een beperking of handicap. Als je een beperking hebt, kan het zijn dat je meer medicijnen, hulpmiddelen en zorg nodig hebt. De kosten hiervoor zijn vaak hoog. De Gemeentepolis kan jou daarbij helpen. Op deze pagina lees je hier meer over.

Meer zorg voor minder geld
Als je in een rolstoel zit of als iemand een verstandelijke beperking heeft, dan is er vaak veel zorg nodig. Veel zorg is duur. Een basisverzekering is daarom vaak niet genoeg. Een aanvullende verzekering is nodig om de extra kosten voor medicijnen, fysiotherapie of ziekenhuisbezoeken te dekken. De maandelijkse premie wordt dan hoger. Je betaalt door extra rekeningen een hoger bedrag per maand aan je zorgverzekering.

Sommige gemeenten bieden mensen met een beperking of handicap hulp bij het betalen van de zorgverzekering. Ze geven bijvoorbeeld vergoedingen of betalen een deel van de premie. Deze zorgverzekering wordt ook wel een Gemeentepolis genoemd. Je betaalt minder voor meer vergoedingen in jouw zorgverzekering.

Voordelen van een Gemeentepolis:

  • Je krijgt extra vergoedingen;
  • Je ontvangt een bijdrage van de gemeente voor zorgkosten en ondersteuning;
  • Het eigen risico wordt meestal meeverzekerd.

Jouw maandelijkse premie is voordeliger door de bijdrage van de gemeente. Stel dat jouw eigen risico meeverzekerd is, dan krijg je geen onverwachte rekeningen meer.

Wanneer kom je in aanmerking voor de Gemeentepolis?
Allereerst moet jouw gemeente de Gemeentepolis aanbieden. Dit kun je achterhalen door:

  1. Naar de homepage te gaan van Gezondverzekerd.nl ;
  2. Jouw gemeente in te typen in de zoekbalk.

Als jouw gemeente naar voren komt, biedt jouw gemeente één of meerdere voordelige zorgverzekeringen aan.

Voorbeeld
Neem bijvoorbeeld Anita. Ze is 24 en woont in Papendrecht. Sinds ze vorig jaar een ongeluk heeft gehad en nu zit ze in een rolstoel. Ze veel medicijnen nodig tegen de pijn. Ook moet ze vaak naar de fysiotherapeut en heeft ze controles in het ziekenhuis. Dit betekent dat haar zorgkosten hoog zijn.

Haar moeder wil voor haar een zorgverzekering afsluiten die veel zorgkosten dekt en waarbij het eigen risico wordt gedekt.

Het ruime pakket is voordelig voor Anita. Ze betaalt dan €0 voor het eigen risico; dit is meeverzekerd. De maandelijkse premie is wel hoger, maar alle zorgkosten (medicijnen, fysiotherapie en ziekenhuisbezoeken) worden vergoed. Deze uitgebreide variant van de Gemeentepolis is voor haar dus de goedkoopste oplossing.

Vragen?
Zit je in een soortgelijke situatie? Maar weet je niet zeker of je recht hebt op een Gemeentepolis? Neem dan contact op via het contactformulier. Ook kun je rechtstreeks contact opnemen met jouw gemeente of de zorgverzekeraars. Zoek dan op jouw gemeente op de homepage en klik daarna op “Contact” rechtsboven.