Hoe werkt het

De gemeente Zoetermeer biedt samen met Menzis een gemeentepolis (collectieve zorgverzekering) aan voor inwoners met een laag inkomen. Menzis geeft een korting en de gemeente betaalt in sommige gevallen een deel van de premie.

De gemeentelijke bijdrage is dit jaar lager. Dat komt door bezuinigingsafspraken voor de begroting van 2021.

Voor 2021 heeft u de keuze uit verschillende zorgverzekeringen van Menzis:

  • BasisVoordelig
  • GarantVerzorgd 1 + GarantTandVerzorgd250
  • GarantVerzorgd 2 + GarantTandVerzorgd250 + ER (meeverzekeren Eigen Risico)

Heeft u een laag inkomen en lage zorgkosten? Dan kunt u kiezen voor het BasisVoordelig pakket. Heeft u hoge zorgkosten? Dan kunt u kiezen uit twee pakketten met verschillende aanvullende verzekeringen. Ook is het mogelijk om het eigen risico van €385 mee te verzekeren. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van de ouder(s)/verzorger(s).

Eigen risico meeverzekeren?
In 2021 bedraagt het eigen risico €385. Kiest u voor een verzekering waarbij het eigen risico is meeverzekerd? Dan hoeft u eventuele kosten die onder het eigen risico vallen niet zelf te betalen.

Meedoen in 2021?
U kunt tot en met 31 december 2020 via deze website overstappen op de gemeentepolis. Onderstaand ziet u een polis van Menzis. Als u op het vakje ‘Kies ander pakket’ klikt, krijgt u een keuzemenu. U kunt hier verschillende keuzes maken zoals: aanvullende verzekering en dekking wettelijk eigen risico. Door op de button ‘Selecteer en vergelijk’ te klikken krijgt u de polis te zien.

Kom ik in aanmerking

U mag deelnemen aan de gemeentepolis van de gemeente als uw inkomen niet hoger is dan 120% van het wettelijk sociaal minimum. Het gaat hier om de bijstandsnorm exclusief vakantietoeslag. U kunt dit zelf controleren via www.zoetermeer.nl/bijstandsnormen. Hier staan voor verschillende gezinssituaties de inkomensgrenzen vermeld.

Heeft u te maken met hertoetsing voor uw gemeentepolis?

Dan heeft u van de gemeente waarschijnlijk een brief ontvangen om via de app Ockto gegevens aan te leveren om uw recht voor deelname aan de gemeentepolis vast te stellen. Met deze app kunt u uw gegevens op een veilige manier aanleveren.

Andere manieren voor het aanleveren van uw gegevens

Wilt u uw gegevens voor de inkomenscheck liever op een andere manier aanleveren? Dat kan. Bekijk hieronder de andere mogelijkheden.

Mogelijkheid 1

U kunt uw inkomensgegevens zelf uploaden via https://onderzoek.gezondverzekerd.nl/verificatie.

Hiervoor is de volgende informatie nodig:

  • Casenummer van het heronderzoek
  • Geboortedatum

Mogelijkheid 2

Als u een brief thuis heeft ontvangen, kunt u uw inkomensgegevens onder vermelding van uw casenummer in de bijgevoegde antwoordenvelop toesturen.

Mogelijkheid 3

Uw kunt uw gegevens onder vermelding van uw casenummer ook per e-mail verzenden naar het e-mailadres: CZMonline@zoetermeer.nl

Heeft u al een aanvraag lopen?

Als u al een aanvraag heeft lopen ontvangt u hierover persoonlijk bericht.