Hoe werkt het

Voor wie is de Gemeentezorgverzekering?
De gemeente Berg en Dal biedt de Gemeentezorgverzekering aan. Deze zorgverzekering is voor inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm en met een vermogen die hoger dan onderstaande vermogensgrenzen:

  • Voor alleenstaanden: uw vermogen mag niet hoger zijn dan € 6.295,-
  • Voor alleenstaanden met ten laste komende kinderen: uw vermogen mag niet hoger zijn dan € 12.590,-. Ten laste komende kinderen betekent dat uw kind jonger dan 18 jaar is en het een eigen kind, geadopteerd of stiefkind is die in Nederland woont. Pleegkinderen worden hier niet in mee genomen.

Let op: bent u 18, 19 of 20 jaar dan kijken we daarnaast naar het inkomen van uw ouders. U kunt via de site controleren of u in aanmerking komt.

Ruime keuze
De Gemeentezorgverzekering heeft een brede dekking voor o.a. (fysio)therapie, eigen bijdrage Wmo of Wlz, een bril of de tandarts. U kunt op deze site kiezen uit vier verschillende pakketten (twee van VGZ en twee van CZ). U ziet welk pakket het beste bij u past en wat de kosten per maand zijn. Hier is de gemeentelijke bijdrage al vanaf gehaald.

Eigen risico
Heeft u hoge zorgkosten en moet u elk jaar het volledige eigen risico betalen? Dan is het Gemeentepakket Compleet + € 0,- eigen risico van VGZ  of het pakket Gemeenten Extra Uitgebreid van CZ wat voor u. De premie is bij deze pakketten hoger dan bij de andere twee pakketten, maar het eigen risico hoeft u niet meer te betalen. Daarnaast is de gemeentelijke bijdrage bij deze pakketten hoger.

Gemeentelijke bijdrage
De gemeente draagt bij in de kosten van de premie door middel van een gemeentelijke bijdrage.

De gemeente gaat er vanuit dat u met de aanmelding verklaart dat u voldoet aan de inkomens- en vermogensgrenzen. De gemeente doet nog wel voor- of achteraf een inkomens-en vermogenscheck. Als blijkt dat u toch niet aan de voorwaarden voldoet, dan moet u overstappen naar een ander pakket buiten de Gemeentezorgverzekering met een andere premie. U heeft dan ook geen recht meer op de gemeentelijke bijdrage.

Kom ik in aanmerking

Om in aanmerking te komen voor een collectieve zorgverzekering via uw gemeente mag uw inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Wilt u weten of u in aanmerking komt? Kijk dan hieronder bij ‘uw pakketkeuze’ om een inschatting te maken of u in aanmerking komt.