Veelgestelde vragen

Algemene veelgestelde vragen

 • Wat is de Gemeentepolis?

  De Gemeentepolis is een zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen en bestaat uit een basisverzekering in combinatie met een aanvullende verzekering. De dekking van de aanvullende verzekering is vaak uitgebreid met extra vergoedingen.

  De premie is voordelig omdat gemeenten meestal een extra bijdrage geven en men van de zorgverzekeraar korting ontvangt.

 • Hoe kan ik me aanmelden voor de Gemeentepolis?

  Op de beginpagina van deze website kunt u uw gemeente selecteren. Vervolgens ziet u de verzekering(en) die uw gemeente aanbiedt. U kunt klikken op de knop ‘aanmelden’ bij het pakket dat u graag wilt afsluiten.

  U kunt dan een aanmeldformulier invullen of de gegevens van de gemeente bekijken als u contact met ze op wilt nemen voor verdere informatie.

 • De premie voor mijn huidige verzekering is lager dan de Gemeentepolis van de gemeente. Hoe kan dat?

  De verzekering van de gemeente bestaat over het algemeen altijd uit een basisverzekering inclusief een aanvullende verzekering met extra dekking voor bijvoorbeeld kosten voor brillen, tandarts of fysiotherapie. Het kan zijn dat u zelf op dit moment alleen een basisverzekering heeft. Hierdoor kan het zijn dat uw maandelijkse premie lager is, maar wordt u geconfronteerd met extra kosten als u een bril moet kopen of naar de tandarts of fysiotherapeut gaat.

 • Hoef ik geen eigen bijdragen meer te betalen als ik een Gemeentepolis afsluit?

  Het kan zijn dat de gemeente afspraken heeft gemaakt met de zorgverzekeraar om de eigen bijdrage (bijvoorbeeld 25% van de gemaakte zorgkosten die u normaal gesproken voor uw rekening zouden komen) ook te vergoeden. In dat geval is er geen sprake meer van een eigen bijdrage.

  Kijk in de specificatie van de dekking van het pakket van uw gemeente wat voor u van toepassing is.

 • Hoeveel korting geeft de zorgverzekeraar op de premie?

  Vanwege onder andere het aantal verzekerden in de gemeente of in de regio kunnen gemeenten over het algemeen goede afspraken maken met verzekeraars voor hoge korting. Of en hoeveel korting er wordt gegeven hangt af per gemeente en verzekeraar.

 • Ik zie dat vergoedingen ook in sterren worden uitgedrukt. Wat betekent dit?

  In de dekkingsinformatie bij het pakket van uw gemeente ziet u op allerlei kostensoorten wat de vergoedingen van de verzekeraar is. Om de vergoedingen van meerdere pakketten te kunnen vergelijken zijn ze samengevat in sterren. Hoe meer sterren u ziet hoe beter de dekking is.

 • Maakt de gemeente de premiebijdrage rechtstreeks over aan mij of aan de verzekeraar?

  Als de gemeente een premiebijdrage geeft wordt dit meestal rechtstreeks overgemaakt aan de verzekeraar zodat u als verzekerde een lagere premie hoeft te betalen. Soms wordt het bedrag aan de verzekerde overgemaakt. Dit hangt af van de keuze van de gemeente.

 • Mag ik direct deelnemen aan de Gemeentepolis als ik me aanmeld?

  In sommige gevallen mag u direct meedoen. Dit kan meestal als u bijvoorbeeld al verzekerd bent bij de zorgverzekeraar waarmee de gemeente afspraken heeft gemaakt.

  Als u eerst moet overstappen naar een andere zorgverzekeraar dan kunt u deelnemen vanaf 1 januari van het volgende jaar. U moet dan uiterlijk 31 december uw huidige verzekering opzeggen.

  Informeer bij uw gemeente wat hierover de afspraken zijn.

 • Mijn gemeente doet niet mee met deze website. Biedt ze geen Gemeentepolis aan?

  Bijna alle gemeenten in Nederland bieden een collectieve zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen. Als uw gemeente niet meedoet met deze website hoeft dit niet te betekenen dat ze geen Gemeentepolis aanbieden.

  Neem in dat geval contact op met uw gemeente.

 • Moet ik ook nog het verplicht Eigen Risico betalen als ik een Gemeentepolis afsluit?

  Sommige gemeenten hebben met de zorgverzekeraar afspraken gemaakt dat het verplicht eigen risico (in 2019 is dit € 385,-) niet in rekening wordt gebracht. Vaak betaalt de gemeente dit bedrag voor u, of betaalt u hiervoor zelf een extra bedrag per maand.

  Op de gemeente specifieke pagina ziet u of dit voor uw gemeente ook van toepassing is.

 • Waarom biedt mijn gemeente meerdere pakketten aan?

  Een gemeente biedt soms meerdere pakketten aan. Soms via dezelfde zorgverzekeraar, maar soms ook via verschillende zorgverzekeraars. Op deze manier wil de gemeente meer keuzevrijheid geven. Mensen kunnen zo kiezen voor variant met lage premie en minder dekking of een variant met hogere premie en meer dekking.

  Bij een goedkopere variant met minder dekking loopt u het risico dat u zorgkosten maakt die u zelf moet betalen. Bij een wat duurdere variant bent u vaak beter verzekerd tegen zorgkosten, maar betaalt u wel meer premie.

 • Worden de tandartskosten ook vergoed met deze Gemeentepolis?

  Vaak heeft de gemeente afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar over extra vergoedingen voor tandartskosten. U betaalt dan bijvoorbeeld geen eigen bijdrage voor de tandarts of het maximale bedrag dat wordt vergoed is verruimd. Selecteer het pakket van uw gemeente en kijk in de specificatie van de dekking wat voor u van toepassing is.

Uw mening