Hoe werkt het

Inwoners met een laag inkomen kunnen via de gemeente bij VGZ of CZ een voordelig zorgverzekeringspakket kiezen, bestaande uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering.

Minder premie betalen

Door de korting van de zorgverzekeraar en een bijdrage van de gemeente betaalt u voor deze collectieve zorgverzekering minder premie. U ziet op deze website hoeveel u betaalt voor de verschillende zorgpakketten. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij de ouder(s). De belangrijkste voordelen:

  • U bent goed verzekerd voor veel voorkomende zorgkosten (bijvoorbeeld een bril, lenzen, fysiotherapie, orthodontie);
  • Het extra uitgebreide pakket verzekert uw eigen bijdrage van alle WMO voorzieningen (behalve langdurige zorg bij verblijf) en heeft een regeling voor uw eigen risico;
  • U wordt niet medisch gekeurd;
  • U krijgt een korting op de maandelijkse premie;
  • De gemeente betaalt aan u maandelijks voor elke volwassen verzekerde een tegemoetkoming van € 10 (beperkt pakket),  € 20 (uitgebreid pakket) of € 40 (extra uitgebreid pakket) in de vorm van bijzondere bijstand. Hierdoor wordt uw premie niet te hoog.

Eigen risico meeverzekeren

Zowel VGZ als CZ bieden een extra uitgebreid pakket voor mensen die verwachten het jaarlijkse eigen risico (volledig) te moeten betalen. Dit pakket is dus interessant als u hoge zorgkosten hebt, bijvoorbeeld omdat u chronisch ziek of gehandicapt bent. Het verschil in de extra uitgebreide pakketten is dat bij VGZ het eigen risico is meeverzekerd en dat u bij CZ het risico in maandelijkse termijnen mag betalen.

Geen betalingsachterstand

VGZ of CZ accepteert u als deelnemer aan de collectieve zorgverzekering als u uw zorgpremies en nota’s altijd op tijd hebt betaald. Hebt u een betalingsachterstand, dan moet u eerst met de zorgverzekeraar een regeling treffen om de achterstand in te lopen. Pas als u alle kosten hebt betaald, kunt u overstappen.

Hebt u al een zorgverzekering via de gemeente?

Wijziging van pakket en zorgverzekeraar is alleen mogelijk per 1 januari.

Overstappen naar een zorgverzekering via de gemeente?

U kunt op elk moment in het jaar overstappen naar de zorgverzekering via de gemeente als u een laag inkomen hebt én al verzekerd bent bij VZG en CZ, én geen betalingsachterstand hebt. Overstappen naar een pakket inclusief verzekering van het eigen risico kan alleen per 1 januari.

In het overzicht van de gemeente ziet u als eerste het ‘uitgebreide pakket’ van CZ en VGZ. Om het ‘extra uitgebreide pakket’ te kiezen, klikt u op ‘Stel ander pakket samen’. Hebt u uw keuze gemaakt? Klik dan op ‘Kies dit pakket’ en volg de stappen om u aan te melden.

Kom ik in aanmerking

U mag deelnemen aan de collectieve zorgverzekering van de gemeente als uw inkomen niet hoger is dan 120% van de netto bijstandsnorm en u niet teveel vermogen heeft. Het gaat hier om de bijstandsnorm exclusief vakantietoeslag.